Geri

Kurulan İlk Web Sitesi Nedir ?

Kurulan ilk web sitesi nedir? Tim Berners-Lee, dünyanın kurulan ilk web sitesini bundan 28 yıl önce (20 Aralık 1990) kurmuştu. Dünyaya dijital anlamda çağ atlattığı söylenen ve şuan kurulu bulunan milyonlarca sitenin yapılmasında öncü olarak kabul edilen siteyi kuran Tim Berners-Lee bütün yazılımcılara ilham kaynağı olmuş ve internete yeni bir kapı açmıştır. Bilgi paylaşım sitesini kuran Lee bilginin önemini yansıtmakla beraber insanlığın bilgisayar dünyasında ki ufkunu genişletmiştir. 1955 yılında Londra’da dünyaya gelen ve hayatı boyunca insanlığın gelişiminde önemi rol oynan Tim Berners-Lee Kurulan ilk web sitesini yapmakla beraber birçok başarıya da imza atmıştır Time dergisinin 100 zeka listesine adını yazdıran ve İngiltere Kraliçesi tarafından Sör ünvanı alan bu adam ilk başlarda HTML girişimcisi olarak adını duyurmuştur. Oxford üniversitesinde okurken Hacker lık yaptığı gerekçesiyle okulda ki bilgisayarları dahi kullanması yasak olan Tim Berners-Lee yılmamış ve pes etmemiş kendi bilgisayarını yapmıştır hem de eski bir televizyon kullanarak bunu başarmıştır.

Oxford dan mezun olduğu zaman Avrupa Parçacık Fiziği Araştırma merkezi CERN’ de yazılım mühendisi olarak geçici biçimde çalışmaya başlamıştır. 1980 yılında dünyanın dört bir yanından gelen bilim adamlarının bilgilerini hafızada tutmanın zor olduğunu düşünerek sormak anlamına gelen ‘Enquire’ isimli bir program yazmış ve bütün bilgileri depolamayı başarmıştır. Bu projesinden sonra çalıştığı yer olan CERN den ayrılan Lee 1984 yılında CERN e daha iyi bir pozisyonda dönmüş ve çalışmalarına devam etmiştir. Asıl başarmak istediği dünya çapında bütün insanların ulaşabileceği bilgi paylaşım alanı oluşturmak olan Lee bu yönde çalışmalar yapmak üzere işe koyuldu 1989 yılında CERN e çalışmalarına destek olması için öneride bulunmasına rağmen yanıt alamayınca kendisi çalışmalarına yalnız başına devam etti ve İnternet aracılığıyla çalışabilen herkesin ulaşım sağlayabileceği Kurulan ilk Web sitesi olan ‘’ info.cern.ch.’’ adresindeki siteyi kurdu ve böylece amacına ulaşmış ve insanlığa büyük bir örnek teşkil etmiş oldu. İnandığı şeyden asla vazgeçmeyen ve insanlığın ortak bilgiye ulaşmasını sağlayan Tim Berners-Lee Soumphton üniversitesinde profosör olarak çalışmalarına devam etmektedir.

İbrahim ASLAN
İbrahim ASLAN
Merhabalar, üniversitede bilgisayar programcılığı alanında eğitim aldım. Bilgisayar programcılığının yanı sıra dijital pazarlama ile ilgileniyorum. Bu alanda yaklaşık 9 yıldır hizmet vermekteyim.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu web sitesi çerezleri bilgisayarınızda saklar. Çerez Politikası

İletişime Geçin
Digital Küre Reklam Ajansı ®
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?