Geri

Responsive Tasarım Nedir?

Günümüz de mobil cihazların sayısı bilgisayarın sayısını geçti. Bu yüzden Responsive Tasarımlara ihtiyaçlar da artmış oldu. Sadece bilgisayarları kullanıp internete giriş yapmak artık çok demode olmuştur. İnternete gezinen insanların çoğu mobil cihazlardan giriş yapıyorlar.

Amerika’da yapılan tarafsız bir araştırma şirketine göre internet kullanıcılarının sadece bilgisayarları kullanan kişi sayısı 2012 yılında 240 milyon iken 2018 yılında bu sayının epey gerilemesi beklenmektedir.

Aksi bir şekilde mobil cihaz kullanıcılarının 174 milyondan 330 milyona yükselmesi beklenmektedir. Ülkemiz ve dünya özellikle sosyal bağlantılara artık bilgisayardan çok mobil cihazlarıyla ulaşılıyor.

Gaziantep Digital Küre Reklam Ajansı olarak Responsive tasarımı tanımlayacak olursak; Responsive Web Tasarım, duyarlı ve uyumlu tasarım anlamlarına gelmektedir. Responsive Web Tasarım şekilleri 2010 yılında ortaya çıkmış olup dünya ve ülkemizde çok popüler bir hale gelmiştir. Responsive Tasarım, hali hazırda tasarlanmış olan web sitelerin, kullanılan cihazlardan çok sitenin gösterildiği alanın boyutunu baz alınarak geliştirilmiş bir tasarım çeşididir.

Responsive Tasarım; kullanılması ön görülen cihazların çözünürlüklerine göre tasarlanarak, tüm tarayıcılarda aynı ve farklı çözünürlüklerde ekranın kendisini şekillendirmesi anlamlarına da gelmektedir.

Responsive tasarıma sahip olmayan bir web sitesine akıllı bir telefondan giriş yapan kullanıcı siteyi görüntülemekte zorlanır. Gezinti yapabilmesi için siteyi büyütüp ya da küçültüp istedikleri alanları okumada zorluk çekeceklerdir. Kullanım zorluklarını gören ziyaretçi hemen sayfayı terk edecektir. Sitenin menülerine erişmek oldukça zordur. Bu yüzden çok önem arz etmektedir.

Responsive sitelere mobil cihazlardan giriş yapıldığı an menüler şekil değiştirip kullanımı daha kolay hale getirebilmektedir. Fontlar ve imajlar alt alta gelerek ekranda büyütme yapmadan kolayca okunur hale gelecek ve ziyaretçi mobilde rahat bir kullanıma sahip olacaktır.

Tüm bunların yanında arama motorları da Responsive Tasarımları ciddi bir şekilde desteklemektedir. Bir web sitesinin arama motorlarında hem kendi alan adı hem de “m.alanadı.com” gibi farklı subdomain altında mobil versiyonunun olmasındansa tek url ile sayfanızın Responsive yapılması daha uygun görülüyor. Çünkü mobilden aramalar yapıldığı zaman arama motorları sayfanın mobile uygun mu değil mi bakmaksızın direk çıkan sayfaları sıralamaktadır.

Mobilden web site ziyaretleri günümüzde altın çağını yaşamaktadır. Ve bu günden güne artacaktır. Bu sebeple Responsive özelliklere sahip web sitelerinde çok fazla taleplerle karşılaşmaktayız.

Gaziantep Digital Küre Reklam Ajansı Web Tasarımlarınız da her zaman olduğu gibi yine yanınızda olmaya devam etmektedir. Bilgi ve danışmak için lütfen arayınız.

Burak AKYOSUN
Burak AKYOSUN
Yönetim bilişim sistemleri lisans eğitimimi tamamladıktan sonra web tasarım alanında kendimi geliştirmeye devam etmekteyim. 5 Yıldır aynı sektörde hizmet veriyorum bunun yanı sıra e-ticaret sistemleri alanında da çalışmaktayım..

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu web sitesi çerezleri bilgisayarınızda saklar. Çerez Politikası

İletişime Geçin
Digital Küre Reklam Ajansı ®
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?