Geri

Mobil Uyumlu Web Tasarım

Günümüzde web sitelerine yapılan tıklanmalarının %25’i mobil cihazlardan gerçekleştiği istatiksel olarak tespit edilmiştir. Bu oranın ilerleyen günlerde daha da artacağı öngörülmektedir. Bu durum karşısında web sitesi sahiplerinin web sitelerinin mobil cihazlarda da görsel olarak doğru görünmesi önem arz etmektedir.

Mobil Uyumlu Web Tasarımı Nedir?

İngilizce deyimi “responsive” yani duyarlı web sitesi. Web sayfalarının mobil cihazda, tablette aynı zamanda PC lerdeki farklı çözünürlüklerde doğru ölçeklenerek kullanıcının karşısına uygun şekilde görünmesidir. Bunun yanında da kullanıcının rahat gezebilmesi amacı ile kodlanan web sitelerine mobil uyumlu web tasaırm özelliğine sahip denilir.

Bir web sitesi mobil uyumlu olmalı mıdır?

Günümüzde kullanıcılar daha çok mobil araçları kullanmaktadır. Bir şey aklına geldiğinde araştırmak istediğinde bilgisayarı açmak yerine hızlı bir şekilde mobil cihazından ulaşmaya çalışmaktadır. Eğer mobil uyumlu web tasaırm özelliklerine sahip değil ise kullanıcı kaybetmeye de hazır olmalısınız. Yani diğer bakış açısı ile mobil uyumlu bir web sitesi ile internet dünyası içerisinde daha kolay yer edinmeniz mümkün olacaktır.
Kullanıcılar bu şekildeki web sitelerinden daha çok keyif alacaklar, siteden hemen uzaklaşmak istemeyeceklerdir. Sitenizi başkalarına tavsiye edeceklerdir.

Mobil Uyumlu Web Tasarımı Nasıl Yapılır?

Bu konuda farklı yöntemler bulunmaktadır. Büyük firmalar bütçeleri geniş olduğu için bu konuyu her platform için farklı farklı kodlatarak çözmektedir. Bu iş doğal olarak çok daha uzun ve masraflı bir yoldur. Bunun için Android, IOS ve Windows için farklı kodlamalar yapılması gerekmektedir. Herkesin bunu bu şekilde yapmadığı ortadadır. Bu konuda mobil uyumlu web tasaırm araçları ile daha ucuz ve hızlı çözümler üretilmektedir.
Bunun ile ilgili doğru yazılımlar vasıtası ile kodlanmış olan web siteleri mobil uyumlu şekilde oluşturulabilir. Bunlara örnek piyasada en yaygın program Bootstrap’dir.

Bir web sitesinin günümüzde en son teknolojiler kullanılarak inşaa edilmesi bu sitenin sürekli güncel kalacağına gelmemektedir. İnternet teknolojisi incelendiği zaman ortalama 3 ila 4 yıl arasında teknolojisinin değişime uğradığı görülmektedir. Bu durumda sitenin mimarisinin de bu süreler içerisinde değişmesi yeni teknolojilerin takip edilmesi kullanıcıya daha yakın site olarak kalmasını sağlayacaktır. Bunun yanında belirli süreler içerisinde periyodik olarak tasarım değişikliği yapılması önerilmektedir.

Burak AKYOSUN
Burak AKYOSUN
Yönetim bilişim sistemleri lisans eğitimimi tamamladıktan sonra web tasarım alanında kendimi geliştirmeye devam etmekteyim. 5 Yıldır aynı sektörde hizmet veriyorum bunun yanı sıra e-ticaret sistemleri alanında da çalışmaktayım..

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu web sitesi çerezleri bilgisayarınızda saklar. Çerez Politikası

İletişime Geçin
Digital Küre Reklam Ajansı ®
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?