Geri

Firmanızın Web Sitesi Ne Kadar Kaliteli ve Güncel ?

Web sitesi yaparak, bir online varlık oluşturursunuz. Bu sayede, diğer yöntemlerle ulaşamayacağınız kişilerle bağlantı kurabilirsiniz. İster kliniğiniz için yalnızca iletişim bilgilerini içeren basit bir web sitesi veya serbest işiniz için bir ana sayfa, isterseniz düğün fotoğrafçılığı işiniz için birden fazla sayfa içeren bir deneyim ya da yemek ile ilgili düşüncelerinizi içeren bir blog sayfası yapıyor olun, web sitenizin olması size dinamik bir avantaj sağlayacaktır.

Peki yaptırdığınız veya oluşturduğunuz bu web site ne kadar güncel ve kaliteli? size bu konuda yardımcı biraz yardımcı olalım. Genel müşteri kitlesini web sayfası üzerinden edinen şirket veya kurumlar internet sitelerine ve tabi ki mobil uyumluluk tasarımına gereken önemi vermeleri gerekir. Zamane internet siteleri kullanıcılara yönelik olarak tasarlanmakta, web sitesini ziyaret eden kullanıcıların sayfada bulunma sürelerini arttırmaya yönelik geliştirilmekte ve müşterinin göz zevkine hitap edecek tasarım çizgisinde kurgulanmaktadır.

Eğer yapılan web site güncel tasarım ve yazılımlarla yapılmamış sa size ve işinize çok bir faydası ve yararı dokunmayacaktır.  Birde web siteniz HTML kodlaması eskimiş, flash kodlama barındıran, farklı ekran çözünürlüklerine duyarlı olmayan, büyük ekranlarda minik ve okunaksız açılan web siteleri ziyaretçisinde hemen çıkma isteği uyandıran, bir web site ise kullanıcıların büyük bir çoğunluğu hemen web sitenizi ziyaret etmekten vaz geçip sayfanızı terk edecektir.

Kısaca demek istediğimiz kaybınız sadece ziyaretçiler olmuyor. Sayfanızı hızlıca terk eden kişiler müşteri potansiyeli olduğuna göre; yanı sıra müşterilerinizi de kaybediyorsunuz.

Web sitenizin güncelliğini, sağlıklı çalışırlılığını anlayabilmek için aşağıdaki maddeleri inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.

1- Web sitenizin kodlama teknolojisini test edin.

Web sitenizi test etmek edin bunun https://validator.w3.org adresini ziyaret ederek internet sayfanızın kodlama teknolojisini, varsa kodlama hatalarını kontrol edin. Bu kontrolde göreceğiniz error mesajları web sitenizin kesinlikle sorunlu olduğunu göstermese bile web sayfanızın kodlama bakımından ne kadar güncel ve sorunsuz olduğu hakkında bir fikir verecektir.

Yaptığınız test HTML5 sonucunu veriyorsa web siteniz günceldir, ne kadar az hata içeriyorsa o kadar doğru kodlanmıştır.

2- Web sayfanızı farklı tarayıcılardan ziyaret edin.

Günümüzde yaygınca kullanılan belli başlı web tarayıcılarını kullanarak sitenizi görüntülemekte fayda var. Bu tarayıcıları bilgisayarınıza kurarak web sitenizi görüntüleyebilir, hatalarını tespit edebilirsiniz. Bu tarayıcılara örnek olarak 1 : Google Chrome  2 :  Mozilla Firefox  3 : Opera  4 :  Internet Explorer 5 : Yandex şeklidedir

3- Web sitenizi farklı cihazlardan görüntüleyin

İnternet sayfanıza farklı görüntüleme cihazlarından gözlemleyin 1: Masaüstü Bilgisayarınızdan 2: Dizüstü bilgisayarınızdan 3: Cep telefonunuzdan 4: Tabletinizden ziyaret ederek farklı ekran çözünürlüklerinde okunaklı görülüp görünmediğini test edin. Gördükleriniz size bir fikir verecektir.

4- Web siteniz “flash” ile kodlanmış veya “flash” kodlama içeriyor mu kontrol edin.

Flash ile kodlanmış siteler Apple ürünleri tarafından (iphone, ipad, imac vb.) görüntülenmediği için ziyaretçiler sayfanın sorunlu olduğunu düşünebilir, bundan daha zararlısı arama motorları web sitenizi detaylı olarak gncelleyemez. Web sayfanızda bulunan hareketli alanları tıkladığınızda o alanda ki hareketi sağlayan yapı hakkında bilgi alabilirsiniz. Hareketlendirilmiş alana farenizin sağ tuşu ile tıklayarak açılan menüyü gözden geçirin, aşağıda bulunan resimde gördüğünüz gibi bir menü açılıyorsa internet sayfanız flash içerik barındırıyor demektir.

5- Web sitenizin hızını kontrol edin.

Bir sitenin görselliği ve sunum kalitesi arttıkça, sitede kullanılan materyallerin boyutunun ve sayısının artmasından dolayı, site hızında büyük oranda yavaşlama olur. Buda 2 sebep ten dolayı sıkıntılıdır 1 : Kimse yavaş bir sitede durmak istemez. 1-2 saniyede açılmayan sayfalardan kullanıcıların büyük çoğunluğu anında çıkmaktadırlar. 2 :  Google’ın da web sitesinden en büyük beklentisi hızdır. Çünkü sayfa açılış hızı arama motorlarının organik arama sonuçlarına büyük etkisi olduğu düşünülmektedir.

Web sitenizin açılış hızını https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr web sayfasından kontrol edebilirisiniz.

6- Web Sitenizin barındırıldığı sunucusu (web hosting) bulunduğunuz veya hizmet verdiğiniz ülkede olmalı

Google; Akıllı Arama Motorları Optimizasyonu sunucunuzun, web sitenizin hedef kitlesiyle aynı ülkede bulunmasından olumlu etkilenir. Eğer web sitenizde yer alan ürün veya hizmetleriniz, Türkiye’ye hitap ediyorsa, mutlaka web sitenizi barındırdığınız sunucunun da Türkiye’de olması gerekmektedir.


7- Organik İçerik Sitenin görselliği kadar içerikleri de önemlidir.

Mükemmel bir tasarım yaparak ilk bakışta sitede kullanıcıyı tutabilirsiniz. Ancak kullanıcının içeriklerdeki yetersizliği anlaması, maksimum 5 dakika sürer. Eğer ki siz, içeriklerinizi iyi bir şekilde doldurmazsanız, yine kullanıcıların sitenizde zaman geçirmesini sağlayamazsınız. İçeriklerinizin doyuruculuğu dışında, devamlılığı da önemlidir. Yani, 1 hafta boyunca işlem görmemiş bir site aktifliğini sağlayamaz. Sitenize devamlı olarak içerik yüklemelisiniz.

 8- Organik İçerik Sitenin görselliği kadar içerikleri de önemlidir.

Mükemmel bir tasarım yaparak ilk bakışta sitede kullanıcıyı tutabilirsiniz. Ancak kullanıcının içeriklerdeki yetersizliği anlaması, maksimum 5 dakika sürer. Eğer ki siz, içeriklerinizi iyi bir şekilde doldurmazsanız, yine kullanıcıların sitenizde zaman geçirmesini sağlayamazsınız. İçeriklerinizin doyuruculuğu dışında, devamlılığı da önemlidir. Yani, 1 hafta boyunca işlem görmemiş bir site aktifliğini sağlayamaz. Sitenize devamlı olarak içerik yüklemelisiniz.


9- Mobil Uyumluluk

Çağın gereği, sitenizin mobil uyumlu olması şarttır.Bilgisayar ve tabletlerin yanı sıra, mobil internet de son dönemlerde oldukça fazla kullanılmaktadır. Hatta en çok kullanılan tür ‘mobil’ diyebiliriz. Sevgili okur, eğer siteniz mobil uyumlu değilse, birçok kullanıcıyı kaybetmenize sebep olacaktır. Lütfen bunu da aklınızdan çıkarmayınız.

10- Sosyal Medya Entegrasyon

Yine çağın gereği diyebileceğimiz bir olmazsa olmaz daha vardır ki o da ‘SOSYAL MEDYA’dır. Çağımız teknoloji çağıdır. Yani internet çağı. Sosyal medya ise internetin olmazsa olmazıdır.Sosyal medyanın her kesim tarafından kullanıldığı düşünülürse, aktif sosyal medya hesapları edinilmeli ve bunun da aktif tutulmasına özen gösterilmelidir. Google dahi, bu şartı koşmaktadır.

İbrahim ASLAN
İbrahim ASLAN
Merhabalar, üniversitede bilgisayar programcılığı alanında eğitim aldım. Bilgisayar programcılığının yanı sıra dijital pazarlama ile ilgileniyorum. Bu alanda yaklaşık 9 yıldır hizmet vermekteyim.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu web sitesi çerezleri bilgisayarınızda saklar. Çerez Politikası

İletişime Geçin
Digital Küre Reklam Ajansı ®
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?